Adikit
Services

Borderline Persoonlijkheidsstoornis: Wat Betekent Het?

Wat betekent het om een Borderline Persoonlijkheidsstoornis (BPD) te hebben? Iemand met deze toestand heeft in principe onstabiele of turbulente emoties, waardoor ze zich soms impulsief kunnen gedragen, en problemen kunnen ondervinden in hun relaties.

Is dat alles? Hebben we niet allemaal een beetje instabiliteit in ons leven? Zijn we niet allemaal af en toe emotioneel? Maar wanneer je deze stoornis hebt zijn de problemen ernstig en je hebt lange termijn patronen van ontwrichtingen, zoals:

– Stemmingswisselingen en intense emoties
– Gevaarlijk, verslavend gedrag zoals misbruik van verdovende middelen, eetstoornissen, onveilig sensueel gedrag, veelvuldig spelen, teveel uitgeven of roekeloos rijden
– Verlatingsangst, waardoor je te aanhankelijk bent in relaties, of het tegenovergestelde effect wordt opgewekt, zodat je andere afwijst voordat ze de kans hebben om jou af te wijzen
– Een laag zelfbeeld, soms tot zichzelf verafschuwen aan toe
– Intense periodes van depressie
– Agressieve, antagonistisch gedrag

Als je deze symptomen hebt moet je behandeling op zoeken. Individuele praat therapie kan succesvol zijn, en groep therapie kan helpen om verandering te brengen in zelfdestructief gedrag. In sommige gevallen zijn geneesmiddelen noodzakelijk om de stemmingswisselingen te behandelen en andere problemen die samengaan met deze stoornis.

Oorzaken

Experten zijn niet zeker wat borderline persoonlijkheidsstoornis veroorzaakt, maar er zijn enkele factoren geïdentificeerd. Er kunnen problemen zijn met stoffen in de hersens die stemmingswisselingen controleren, en het kan genetisch zijn. Vaak hebben mensen die deze stoornis hebben in hun jeugd verwaarlozing of sensueel misbruik meegemaakt, of een verontrustend familieleven. Soms hebben ze problemen om met angst of stress om te gaan.

Symptomen

Mensen met BPD zien dingen zwartwit, goed of slecht, en deze opvattingen kunnen plotsklap veranderen. Mensen met BPD kunnen iemand op een voetstuk zetten, om ze vervolgens abrupt uit elkaar te scheuren als een resultaat van een waargenomen belediging of misverstand. Dit is omdat er geen middenweg is – alleen extremen.

Hun eigen gevoelens over zichzelf en wie ze zijn kunnen net zo snel veranderen. Vaak hebben ze een onzeker beeld van wie ze zijn. En vaak hebben mensen die onder BPD lijden een verstoord beeld van zichzelf, vaak negatief. Door hun instabiele zelfbeeld zijn ook hun relaties en werk instabiel, en veranderen vaak wanneer hun doelen en waardes veranderen.

Psychologen dienstverlening Apeldoorn

https://www.depsycholoog.nl/apeldoorn/