Adikit
Image default
Shopping

Is Slow Fashion duurzamer?

Inleiding

Bij slow fashion draait het om zo lang mogelijk genieten van je kleding. Het is een idee waar sommige mensen nog steeds sceptisch over zijn, maar ik denk dat het een geweldige manier is om ervoor te zorgen dat je niet iets koopt omdat het in de aanbieding is of omdat je nu nieuwe kleren nodig hebt. Sterker nog, ik geloof dat slow fashion een geweldige manier is om duurzamer te winkelen! Hier zijn enkele dingen om te overwegen bij het investeren in slow fashion:

Denk aan de onderhoudsinstructies

  • van de kleding Denk aan de onderhoudsinstructies van de kleding.

  • Natuurlijke vezels zijn meestal duurzamer en vergen minder onderhoud dan synthetische vezels, maar sommige kunnen nog steeds behoorlijk kwetsbaar zijn. Wol is bijvoorbeeld erg zacht en werd oorspronkelijk voornamelijk gebruikt voor kleding die op de huid werd gedragen; het is nu echter overal te vinden, van sokken tot truien, omdat mannen het nuttig vonden vanwege de warmte in koelere klimaten. Katoen is een ander voorbeeld: het is sterker dan zijde of wol, maar is ook gevoelig voor hitte (en vuur). Zijde is altijd een van de duurste natuurlijke vezels geweest die in kleding worden gebruikt, omdat zijderupsen slechts ongeveer 100 meter zijde per jaar produceren, vergeleken met maar liefst 1000 meter voor katoen of meer dan 10.000 meter voor wol!

Hoe voel je je bij het item?

Natuurlijk zijn er meer factoren waarmee u rekening moet houden dan alleen de materialen en het productieproces bij het kiezen van hoe u uw kleding gaat dragen. Zoals bij elk product is een goed ontwerp belangrijk. Het kledingstuk moet goed passen en er goed uitzien – en je moet je goed voelen over jezelf!

Als een kledingstuk comfortabel aanvoelt, zal het waarschijnlijk vaker worden gedragen dan niet. Als het niet goed past of je blij maakt als je het draagt, waarom zou je je dan druk maken? Er zijn veel factoren die bepalen wat iemand gelukkig maakt in zijn kledingkeuzes: persoonlijke stijlvoorkeuren; culturele invloeden zoals trends of familieverwachtingen; zelfs persoonlijkheidskenmerken zoals extraversie (of introversie) kunnen ons besluitvormingsproces beïnvloeden bij het kopen van kleding!

Wat zegt het merk over zichzelf?

Hoe meer u over het merk weet, hoe meer u zich goed voelt als u bij hen koopt.

Je moet kijken naar wat ze over zichzelf zeggen. Zeggen ze dat hun toeleveringsketen ethisch is? Worden hun werknemers goed behandeld? Hoe voel je je bij hun product? Delen ze informatie over hoe duurzaam het is en waarom?

Als een merk zegt dat het slow fashion is, maar die beweringen op geen enkele manier doorzet, is het niet waarschijnlijk dat het echt duurzaam is.

Welke vezels worden gebruikt?

Hoe wordt de stof gemaakt?

De meest duurzame stoffen zijn natuurlijke vezels, zoals katoen en linnen. Ze gebruiken minder energie om te produceren en ze zijn vaak gemaakt van hernieuwbare bronnen zoals planten. Synthetische stoffen, zoals polyester en nylon, zijn gemaakt van aardolieproducten, een niet-hernieuwbare hulpbron. Zoals je je kunt voorstellen, levert dit veel CO2-uitstoot op!

Dus waarom blijven we ze kopen? Als je nu naar de labels op je kledingstukken kijkt (maak je geen zorgen dat je te specifiek bent), is de kans groot dat je een variatie op deze woorden vindt: ‘X% nylon’. Het is ongelooflijk praktisch voor kledingfabrikanten omdat het kleding versterkt, zodat ze veel langer meegaan dan die gemaakt van traditioneel geweven katoen of wollen stoffen (die na een paar jaar zouden verslijten). Dat gezegd hebbende, deze synthetische mengsels waarvan veel stoffen tegenwoordig worden gemaakt, zijn niet duurzaam in die zin dat ze microplastics afstoten en bijna onmogelijk te recyclen zijn aan het einde van de levenscyclus van de kleding. Daarom is het altijd beter om te kiezen voor goed gemaakte kleding die lang meegaat en natuurlijke stoffen zoals katoen of wol te gebruiken.

Is het kledingstuk lokaal gemaakt?

Laten we beginnen met het basisidee: lokale productie is duurzamer omdat het minder transport en afval betekent. Er zijn minder middelen nodig om een ​​product in uw stad te maken dan om datzelfde product van over de hele wereld te krijgen. Bovendien, als je in New York woont en een jurk koopt van een fabriek in China, zullen er geen banen zijn voor andere mensen in je gemeenschap die in plaats daarvan aan dat kledingstuk hadden kunnen werken.

Zelfs als je zelf niet in de buurt van een milieuvriendelijke fabriek woont, zijn er nog steeds veel voordelen van het kopen van lokaal gemaakte kleding boven geïmporteerde kleding, waaronder het ondersteunen van lokale economieën en het creëren van banen binnen die gemeenschappen.

Slow fashion is duurzamer omdat je langer kunt genieten van je aankoop.

Slow fashion zorgt ervoor dat je langer van je kleding kunt genieten. U kunt ze zelf repareren of naar een professional sturen. Je kunt ze delen met vrienden en familie. Als je het item niet meer wilt, dan kun je het doorverkopen of er zelfs iets anders van maken!

Conclusie

Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het beoordelen of sustainable fashion duurzamer is dan fast fashion. De belangrijkste afhaalmogelijkheid hier is echter dat als je iets wilt dat langer meegaat, het de moeite waard is om het in de eerste plaats te kopen. En als je niet bevalt wat je hebt gekocht? Nou, je hebt tenminste plezier gehad zolang het duurde!

 

https://www.fullcircleclothing.eu/