Adikit
Image default
Education

Wat kun je doen met een hbo bedrijfskunde?

Wat kun je doen met een hbo bedrijfskunde?

Er zijn weinig studierichtingen zo divers als een hbo bedrijfskunde. Afgestudeerden vinden doorgaans dan ook een schat aan mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Je doet tijdens de studie uitgebreide knowhow op om alles processen binnen organisaties op elk niveau soepel te laten verlopen, van financiën en management tot productie en logistiek.

Is een bedrijfskunde hbo de juiste opleiding voor jou? In dit artikel ontdek je wat bedrijfskunde precies inhoudt, wat je leert tijdens een hbo-opleiding bedrijfskunde, welke typen opleidingen je kunt kiezen, en welke carrièredeuren er voor je opengaan met een diploma.

Wat is bedrijfskunde?

Laten we eerst het studiegebied zelf definiëren: wat is bedrijfskunde precies? Omdat het vakgebied zo breed is, is het moeilijk om het kort te omschrijven. Maar als we op zoek zijn naar een zuivere definitie, vinden we de volgende definitie in het Merriam-Webster woordenboek: “Een studieprogramma aan een hogeschool of universiteit dat algemene kennis verschaft over zakelijke principes en praktijken.”

Wat zakelijke principes en praktijken inhouden kun je natuurlijk ook op vele manieren uitleggen. De meest toepasselijke voor een opleiding bedrijfskunde zouden misschien deze drie zijn:

 • Commerciële of mercantiele activiteiten die als middel van bestaan worden uitgeoefend;

 • Commerciële of industriële ondernemingen;

 • Handelingen of transacties, vooral van economische aard.

Wat is een hbo bedrijfskunde?

Je kunt een bedrijfskunde-diploma behalen op een verschillende niveaus; mbo, hbo of universitair. Elke van deze opleidingen is verschillend op het gebied van de vaardigheden, kennis en concepten die je ermee opdoet. Een hbo-opleiding in bedrijfskunde duurt meestal ongeveer vier jaar en bereidt studenten voor op entry-level posities in het bedrijfsleven, zoals in marketing of sales, boekhouding of retail management.

Voorbereiding op een MBA-opleiding

Een traditionele bachelorgraad in het bedrijfsleven bereidt studenten voor op een breed scala van functies en industrieën. Deze bespreken we later in dit artikel in meer detail. Je kunt met een hbo bedrijfskunde-diploma ook doorstromen naar een Master in Business Administration. De MBA-opleiding, zoals deze meer algemeen bekend is, wordt vaak beschouwd als de beste kwalificatie op zakelijk gebied. Mocht onderzoek of bedrijfsonderwijs iets zijn dat je ambieert, zijn er daarnaast ook doctorale programma’s op het gebied van bedrijfskunde.

Wat leer je tijdens een hbo bedrijfskunde?

Omdat dit type diploma zo’n breed scala aan mogelijkheden biedt, is het belangrijk dat je een breed begrip van het bedrijfsveld ontwikkelt. Na voltooiing van het programma, heb je een solide basis in bedrijfskunde, met zowel soft skills (zoals leiderschap en communicatie) als “harde vaardigheden” (technische know-how).

De meeste bedrijfskunde-programma’s hebben een reeks vereiste kerncomponenten met onderwerpen zoals:

 • Marketing

 • Statistiek

 • Boekhouding

 • Economie

 • Financiën

 • Management

Veel bedrijfskunde-programma’s bieden studenten de mogelijkheid om een specialisatie te kiezen. Dit betekent dat je als aanvulling op de kerncomponenten ook een aantal lesmodules in een specifiek deelgebied van het bedrijfsleven volgt. Voorbeelden van specialisaties zijn accountancy, ondernemingsrecht, ondernemerschap, financiën, human resources management, marketing, project management, en mediation.

Wat zijn de mogelijke carrièrepaden met een bedrijfskunde hbo?

Hoewel de volgende functies slechts voorbeelden zijn van de carrières die je als student bedrijfskunde kunt nastreven, geven ze een aardig beeld van de verscheidenheid aan mogelijkheden. de talrijke industrieën en organisatorische rollen die beschikbaar zijn in de bedrijfswereld:

 • Salesmanager
  Een salesmanager houdt toezicht op het verkoopteam van een bedrijf en is verantwoordelijk voor de omzetproductie binnen een organisatie. 

 • Bedrijfsconsultant
  Bedrijfsadviseurs, ook wel managementconsultants genoemd, helpen bedrijven om hun efficiëntie te verbeteren. Ze adviseren managers over hoe ze een organisatie winstgevender kunnen maken door de kosten te verlagen en de inkomsten te verhogen.

 • Financieel analist
  Financieel analisten verzamelen gegevens zoals omzetrapportages, passen financiële modellen toe en doen financiële aanbevelingen. 

 • Marktonderzoek-analist
  Een marktonderzoek-analist helpt een bedrijf begrijpen wie hun klanten zijn, welke producten ze zouden moeten verkopen, en hoe ze die met succes kunnen promoten.

 • HR-specialist
  Hoewel de primaire functie van HR-specialisten bestaat uit het werven, screenen, interviewen en aannemen van werknemers, zijn de meeste HR-specialisten opgeleid in alle HR-functies. Daarom houden ze zich vaak ook bezig met werkzaamheden als werknemersrelaties, compensatie en secundaire arbeidsvoorwaarden, en training.

 • Planners van vergaderingen, conferenties en evenementen
  Deze planners coördineren alle aspecten van evenementen en/of professionele bijeenkomsten. Typische taken zijn evenementstrategieën bepalen in overleg met klanten en het regelen van locaties, vervoer en andere details. 

 • Specialist in opleiding en ontwikkeling
  Opleidings- en ontwikkelingsspecialisten richten zich op het verbeteren van de vaardigheden en kennis van werknemers door het plannen, uitvoeren en beheren van opleidingsprogramma’s. 

De werkgelegenheid voor zakelijke en financiële beroepen neemt nog altijd toe. In aanvulling op de hierboven genoemde beroepen, kun je ook solliciteren naar de volgende banen met een hbo bedrijfskunde-diploma:

 • Logistiek manager

 • Taxateur onroerend goed

 • Procurement manager

 • Analist verloning en arbeidsvoorwaarden

 • Verzekeringsassistent

 • Specialist arbeidsverhoudingen

Bachelor of Science of Bachelor of Arts?

Als je eenmaal besloten hebt een hbo bedrijfskunde te volgen, is de volgende stap om te bepalen of je een Bachelor of Science (BS) of een Bachelor of Arts (BA) in bedrijfskunde wilt. 

De BS is een meer gespecialiseerd programma, dat zich concentreert op de zakelijke essentie om te slagen in de wereld. De BA is een meer generiek programma dat studenten helpt begrijpen hoe het bedrijfsleven een rol speelt in de wereld in het algemeen.

De banen die je kunt bemachtigen met een Bachelor of Science in bedrijfskunde zijn degenen die meer technische vaardigheden vereisen. Carrières zoals marketingmanager en managementanalist vereisen bijvoorbeeld een bepaald niveau van deskundigheid in modellering en data-analyse.

Een BA in bedrijfskunde heeft een meer theoretische benadering van het bedrijfsleven. Carrières in human resources en in transport-, opslag- en distributie vereisen bijvoorbeeld een hoog abstractieniveau om optimaal te kunnen presteren. Dit gevoel van abstractie is wat wordt opgedaan met het Bachelor of Arts-programma door de nadruk op de geesteswetenschappen.

Ben je geïnteresseerd is in een breed scala aan cursussen, zal het BA-programma iets voor jou zijn. Wil je je echter liever concentreren op specifieke, toepasbare vaardigheden, dan is een BS-programma iets voor jou.

Trends in hbo-opleidingen bedrijfskunde

Als je een hbo-opleiding in bedrijfskunde wilt volgen kun je op Springest maar liefst 77 opties vergelijken. In totaal zijn er meer dan 264 bedrijfskunde-opleidingen op dit platform te vinden van 55 aanbieders. Gemiddeld is de prijs van een bedrijfskunde-opleiding 4.004 euro. De opleidingen worden doorgaans hoog gewaardeerd. Het gemiddelde cijfer voor de programma’s is een 8,8.

Hooggewaarde opleiders op het gebied van bedrijfskunde, zijn onder meer:

 • UMIO

 • ICM

 • Flex Academy

 • Sandvalley Training

 • Nyenrode

Onderstaand vind je meer data over de geboekte opleidingen bedrijfskunde via Springest:

 

https://www.springest.nl

Related Posts

Trust a bioretention system for your rain water management

Comprar Bitcoin es apostar por el dinero del futuro

Les baskets Steve Madden cool, confortables et hypermodernes